h

Bespreking gemeentelijk minimabeleid

23 maart 2008

Bespreking gemeentelijk minimabeleid

Vorig jaar heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) het gemeentelijk minimabeleid nader bekeken. Uit dat onderzoek bleek dat de financiële positie van mensen met een laag inkomen in Wijk bij Duurstede vrijwel altijd beter is dan die van vergelijkbare huishoudens elders in het land. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen verbeterpunten zijn. Op donderdag 27 maart aanstaande wordt er met dat doel een bijeenkomst gehouden.

“Hoewel uit het onderzoek van het NIBUD naar voren kwam dat de gemeente het behoorlijk goed doet wat betreft het minimabeleid, zijn er ook een paar aandachtspunten naar voren gekomen. Daar willen we graag mee aan de slag”. Zo laat SP-wethouder Jan Burger weten.

Het NIBUD vraagt in haar onderzoek vooral om extra steun voor huishoudens met oudere kinderen en wijst ook op de zogenoemde ‘armoedeval’. Bij dat laatste gaat het om het afnemen van het werkelijk besteedbare inkomen wanneer sprake is van het wegvallen van de diverse regelingen en tegemoetkomingen bij een inkomen iets boven het minimum (boven de 110% van het minimuminkomen).

Wethouder Jan Burger noemt nog een paar specifieke groepen die aandacht nodig hebben: “Ouderen met een zorgvraag, chronisch zieken en mensen met een handicap. Maar ook de voorlichting blijft een punt van aandacht: hoe bereiken we zoveel mogelijk mensen?”

Samen met de Cliëntenraad Werk en Bijstand organiseert de wethouder op donderdagavond 27 maart aanstaande een bijeenkomst, waarvoor alle betrokken partijen en organisaties, maar ook geïnteresseerde personen worden uitgenodigd.

Tijdens deze avond wordt een korte samenvatting gegeven van de evaluatie van het gevoerde minimabeleid, maar worden ook punten van verbetering besproken. En natuurlijk zijn ook andere suggesties voor versterking van het beleid welkom!

De bijeenkomst wordt gehouden in het gemeentehuis aan de Karel de Grotestraat en begint om 19.30 uur (afsluiting rond 22.00 uur).

U bent hier