h

Plannen Ewoud & Elisabeth Gasthuis goed ontvangen

8 februari 2008

Plannen Ewoud & Elisabeth Gasthuis goed ontvangen

De nieuwste plannen voor uitbreiding van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis zijn goed ontvangen. Zo’n 100 bewoners kwamen op de informatiebijeenkomt af die woensdagavond in de raadzaal werd georganiseerd door de gemeente en Woonzorg Nederland.

In het gemeentehuis werden de plannen gepresenteerd voor de verbouw van het verpleeghuis en de realisatie van een centrum voor (buurt)activiteiten, huisartsen, apotheek, informatiepunt, fysiotherapeuten, thuiszorg en 30 ‘levensloopbestendige’ appartementen. Na een korte inleiding van SP-wethouder Jan Burger gaven stedenbouwkundige Stef Veldhuizen en architect Kees Jongelie een toelichting op de plannen die in het centrum van de wijk De Engk straks worden gerealiseerd. Vervolgens werd uitgebreid ingegaan op vragen van de omwonenden.

Op grote panelen waren de bouwplannen ook uitgetekend. Op de begane grond (in een uitgebouwde plint) van het nieuwe complex zal een voorzieningenplein komen waar straks alle inwoners uit de buurt, maar ook elders uit Wijk bij Duurstede, gebruik van kunnen maken. Vervolgens komen er een aantal bouwlagen met verpleegunits. Het gehele complex loopt verder in hoogte af van vijf verdiepingen aan de Gansfortstraat tot drie aan de David van Bourgondiëweg. Er worden vooral lichte (geel en oranjebruine getinte) steensoorten gebruikt.
Wethouder Jan Burger legde uit dat de avond bedoeld was om te toetsen of er voldoende draagvlak bestond voor de plannen. Na deze avond kunnen de plannen nog worden aangepast. De start van de officiële inspraakprocedure is vervolgens later in het voorjaar. Als alles goed verloopt kan de bouw eind dit jaar, of uiterlijk begin volgend jaar starten.

In grote lijnen bleken de bewoners ingenomen te zijn met nu voorliggende plannen. De meeste zorg was er voor mogelijke parkeerproblemen en de bereikbaarheid als er straks wellicht een watergang wordt aangelegd aan de David van Bourgondiëweg. De wethouder zegde toe dat hij samen met zijn collega Henk Muis nog eens goed naar de parkeermogelijkheden zou kijken en welke maatregelen kunnen worden genomen om straks mogelijke parkeeroverlast tegen te gaan.

Twee jaar geleden bestond er veel weerstand tegen de toenmalige ideeën voor stedelijke vernieuwing in de buurt. Sinds 2006 is er door het nieuwe college, met wethouder Jan Burger voorop, veel tijd en energie gestopt in het aanpassen van de plannen en het beter betrekken van de omwonenden bij de uitwerking er van. Dat heeft geleid tot forse veranderingen in de diverse plannen en procedures. En met gevolg: opvallend was de steun nu voor de voorliggende plannen.

Jeroen Brouwer, fractievoorzitter van de SP, constateerde met tevredenheid dat het draagvlak voor de plannen van de uitbreiding voor het Ewoud & Elisabeth Gasthuis sterk is verbeterd. De SP zal de vervolgprocedure wel kritisch blijven volgen. Jeroen Brouwer: “Voor ons is en blijft het belangrijk dat de nieuwbouw en andere werkzaamheden in de wijk breed gedragen worden door de bewoners.”

U bent hier