h

Nieuwe woningen voor alle doelgroepen

13 januari 2008

Nieuwe woningen voor alle doelgroepen

“In gelul kan je niet wonen”. Met dat citaat van oud-staatssecretaris en PvdA-voorman Jan Schaefer onderstreept SP-wethouder Jan Burger het antwoord van het college op schriftelijke vragen van CDA en PCG. Beide partijen hadden de wethouder gevraagd wanneer een notitie over starterwoningen zou verschijnen en of hij het voortouw zou nemen in het organiseren van een themabijeenkomst. Volgens de wethouder worden starters en andere woningzoekenden met bijeenkomsten, notities en schriftelijke vragen echter niet geholpen.

In zijn beantwoording zegt de wethouder dat in de raad meerdere malen is gesproken over de werkdruk bij het ambtelijk apparaat. Bovendien is de insteek van het college geweest om eerst bestaande woningbouwplannen vlot te trekken. Dat heeft voor hem en zijn collega Henk Muis van Ruimtelijke Ontwikkeling de hoogste prioriteit gehad.

De bouw van woningen in Wijk bij Duurstede is na 2002 gestagneerd. Procedures om te komen tot grotere bouwplannen bleken veel tijd te kosten. De bevolking in de gemeente is de laatste jaren ook afgenomen. Maar dat lijkt nu te veranderen.

Inmiddels is de bouwvergunning voor het Joliceterrein (zo’n 30 woningen) verleend en onherroepelijk geworden en heeft de gemeenteraad ingestemd met het aanvragen van de verklaring van geen bezwaar voor de realisatie van ruim 100 woningen op het voormalige Veilingterrein. Op 6 februari a.s. worden daarnaast de tekeningen gepresenteerd voor de verbouw en nieuwbouw van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis. Naast voorzieningen op het gebied van welzijn en zorg komen hier zo’n 30 woningen. En voor de Steenstraat 14 zijn plannen ontwikkeld voor zo’n 25 starterappartementen. De bedoeling is dat woningstichting Volksbelang deze woningen met korting en een terugkoopverplichting op de markt gaat zetten. “Als we ook de kleinere initiatieven meetellen gaat binnen nu en een jaar de schop in de grond voor zo’n 200 woningen”, zo vat Jan Burger samen.

Intussen wordt ook gewerkt aan de visievorming en het starten van procedures voor andere bouwlocaties: bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede in De Geer en omgeving voormalig postkantoor, in Cothen onder andere het centrumgebied en De Kamp en in Langbroek het terrein Uem en Wennekes en omgeving sportpark SVL. “Op die manier komt de bouwstroom niet alleen op gang, maar zal het bouwen de komende jaren ook gestaag kunnen doorgaan. We willen als college bovendien dat alle doelgroepen en de drie kernen in de gemeente voldoende aan bod komen. En een goed toewijzingsbeleid kan er voor zorgen dat niet alleen nieuwe woningen worden gebouwd, maar dat ook meer bestaande huurwoningen vrijkomen”, aldus de wethouder.

Jan Burger laat weten dat het daarnaast wel zinvol is om de problematiek van starters nader te bekijken, zodat daarmee in de bouwplannen rekening wordt gehouden. Inmiddels is ook een concept ‘Actieplan voor het bouwen van meer woningen voor starters’ opgesteld. De notitie wordt nu besproken met de woningbouwstichtingen en vervolgens door het college vastgesteld. Naar verwachting wordt de notitie in maart door de gemeenteraad behandeld.

Het college vindt het tenslotte prima als de vragenstellers, Hans Smudde (CDA) en Hans Marchal (PCG), samen met het ‘lokale aanjaagteam volkshuisvesting’ het initiatief nemen om een bijeenkomst te organiseren over mogelijkheden om woningen beter betaalbaar te maken.

U bent hier