h

Antwoorden op vragen: meedenkgroep Hoogstraat.

1 december 2007

Antwoorden op vragen: meedenkgroep Hoogstraat.

Iedereen kent inmiddels de ontwikkelingen rondom de Hoogstraat. De SP is een groot voorstander van het samen, met alle belanghebbenden, ontwikkelen van plannen in onze gemeente. Het proces op de Hoogstraat, dat zo een goede start kende, zakt voor de bewoners weer weg in een zandbank van twijfel en onbegrip. Dat is zonde van alle inzet tot nu toe. Om te kijken hoe het proces wel de goede kant op gaat en helderheid te krijgen voor de bewoners stelden wij de volgende vraag schriftelijk aan het college. Hieronder vraag en antwoord.

Vraag : Kan het college de regie eens duidelijk in handen nemen, zodat de gevoelens van ontevredenheid die het project aan de Hoogstraat blijven oproepen definitief tot het verleden behoren?

Antwoord: De komende jaren zullen er ongetwijfeld diverse ontwikkelingen zijn in de Hoogstraat. Zowel wij als bewoners willen echter het karakter en de leefbaarheid van de Hoogstraat in stand houden. Daarom is het belangrijk om samen een visie op te stellen over welke ontwikkelingen wel en welke niet wenselijk zijn. De visie moet uiteindelijk door de raad worden vastgesteld.
Belangen zijn verschillend dus uiteindelijk kan misschien niet iedereen zich voor de volle 100 procent in de visie herkennen. Maar het is essentieel dat de inbreng van alle partijen serieus wordt meegewogen. Vandaar dat een zorgvuldig proces vereist is.

Woensdag 14 november hebben we daarom over de inhoud van de brief van de Meedenkgroep Hoogstraat gesproken. Tijdens het gesprek bleek dat de Meedenkgroep vooral met twee zaken moeite heeft:
1. de Meedenkgroep vindt dat Volksbelang meer mee moet gaan praten. Nu zitten ze er bij en luisteren slechts. De vraag aan Volksbelang is dus: praat mee, geef aan wat de ruimte is en wat al vast staat.
2. het bureau BRO is op allerlei verschillende manieren vanaf het begin betrokken bij het traject. De Meedenkgroep vindt dat de betrokken adviseur daarom niet onafhankelijk genoeg is.

Volksbelang neemt de opmerking van de Meedenkgroep in beraad. In ieder geval is Volksbelang bereid om een toelichting te geven over het beheren van de woningvoorraad in dit gebied.
De adviseur in dit traject wordt door ons betaald en is als zodanig onafhankelijk. De Meedenkgroep vindt dit echter niet zo. Daarom heeft het, zoals de adviseur zelf ook heeft aangegeven, geen zin om samen verder te gaan. Daarom gaan wij een andere onafhankelijke adviseur aantrekken om het proces van visievorming te begeleiden en af te ronden.

Wij zullen u binnenkort nader informeren over hoe we in dit traject verder gaan. Voorop staat voor ons dat een en ander in een strak en transparant proces moet worden afgewikkeld zodat wij op korte termijn kunnen beschikken over kaders waarbinnen ontwikkelingen mogelijk zijn.

---

Op dit moment kijkt de meedenk groep uit naar een gesprek met de woningbouwstichting en een kennismaking met de nieuwe onafhankelijke adviseur. De meedenkgroep maakt zich zorgen over de huidige verwaarlozing van de "te slopen" woningen op de Hoogstraat, en hoopt dat de woningen worden opgeknapt, zodat ze kunnen worden verkocht als starterswoningen voor jongeren.

U bent hier