h

SP wil duidelijkheid over de Hoogstraat

9 november 2007

SP wil duidelijkheid over de Hoogstraat

Het project aan de Hoogstraat kent inmiddels een lange geschiedenis, zie ons dossier. Bewoners rondom deze nieuwe bouwput waren ontevreden over hun inspraak. De SP steunde de bewoners in het protest, omdat zij van mening is dat mensen mee moeten kunnen praten over dit soort projecten in het algemeen, en de invulling van hun omgeving in het bijzonder. Dit voorkomt in een later stadium veel problemen.

Het net aangetreden college meende vorige jaar dat in de Hoogstraat de zaken niet goed gegaan waren, en weigerde mee te werken aan de nodige procedures. Alles moest opnieuw, en nu met de bewoners. De bewoners zagen weer hoop aan de horizon gloren. Een overleggroep is, enigszins moeizaam, na de vakantie van start gegaan.

Na de eerste bijeenkomsten zijn echter vele bewoners ontevreden. Zij stapten uit de meedenkgroep. Anderen vragen zich af, waarom zij eigenlijk mee mochten denken. Ten eerste menen zij dat woonstichting Volksbelang haar wil blijft doordrukken door vast te houden aan het slopen van de huizen nr 75 t/m 85 voor een blok beton. Ten tweede bestrijden zij de onafhankelijkheid van adviesbureau BRO, dat juist in het vorige traject ook al tegenover de bewoners stond. Ten derde worden adviezen over het aantal bijeenkomsten en data hiervoor, zonder enige uitleg genegeerd. Ten vierde is volgens de bewoners de rol van de gemeente niet duidelijk.

Dit alles maakt het dat de groep, die juist bereid was mee te denken, zich afvraagt waar ze aan begonnen is. Mogen ze überhaupt meedenken, of slechts langs de zijlijn meekijken? Komt er nu een visie voor de hele Hoogstraat, of gaat het simpelweg om het oude plan op een andere manier erdoor te krijgen?
De teleurstelling hebben zij in een brief samengevat.

De omwonenden weten dat er straks een plan uit kan komen waar zij misschien niet voor de volle honderd procent achter staan. Daarvoor zijn de belangen van alle betrokkenen te verschillend. Het gaat er bij hen, en ook bij de SP, vooral om dat de inspraak om te komen tot plannen wel zo open en duidelijk mogelijk blijven. Met open luiken, zijn de gezichten het meest tevreden en komt er vaak een plan uit dat voor iedereen dragelijk is.

Het proces dat zo een goede start kent, zakt voor de bewoners weer weg in een zandbank van twijfel en onbegrip. Dat zou zonde zijn van alle inzet tot nu toe. Om te kijken hoe het proces wel de goede kant op gaat en helderheid te krijgen voor de bewoners stellen wij de volgende vraag schriftelijk aan het college.

Kan het college de regie eens duidelijk in handen nemen, zodat de gevoelens van ontevredenheid die het project aan de Hoogstraat blijven oproepen definitief tot het verleden behoren?

U bent hier