h

SP: in actie voor huisartsenpost in Doorn

12 november 2007

SP: in actie voor huisartsenpost in Doorn

Tijdens een voorbespreking in de Wijkse gemeenteraad kwam onlangs het thema “huisartsenpost” weer aan de orde. Diverse politieke partijen stelden vragen, maar de SP komt op eigen wijze in actie. In de buurgemeente Utrechtse Heuvelrug wil de partij inwoners, huisartsen, raad en college enthousiast maken om gezamenlijk op te trekken. De Wijkse socialisten hadden liever gezien dat er een huisartsenpost in de eigen gemeente gerealiseerd kon worden. Dit blijkt onmogelijk omdat een huisartsenpost pas haalbaar is bij een aantal inwoners van zo’n 70.000.

Raadslid Henriëtte Sanders legt uit: “Dankzij het zorgbeleid vanuit Den Haag zijn overal huisartsenposten ingericht. De plaatselijke bevolking is daarbij meestal niets gevraagd. Zorgverzekeraars stimuleren deze ontwikkeling omdat de verwachting is dat het aantal huisartsen afneemt en nieuwe huisartsen ook andere eisen aan hun werktijden stellen”.

SP-wethouder Jan Burger heeft inmiddels met alle betrokkenen partijen gesprekken gevoerd en komt tot de conclusie dat een uitbreiding van spreekuren in Wijk bij Duurstede in de avonduren wellicht mogelijk is. Daarnaast denkt het Diaconessenhuis na of ze de buitenpoli in Doorn kunnen versterken. Dit zou een ideale plek zijn voor een huisartsenpost. Het heeft wel gevolgen voor Houten en ook de huisartsen op de Utrechtse Heuvelrug moeten dan met elkaar samenwerken.

Henriëtte Sanders: “Dat zou een mooi alternatief zijn en een verbetering van de huidige situatie. De meeste vraag naar zorg is in de vroege avonduren. Op dat tijdstip en overdag in het weekend willen mensen vooral met een zieke huisgenoot of buur naar de dokter. Een post voor acute zorg in Doorn is bovendien veel beter te bereiken dan Houten, Zeist of Veenendaal. De buitenpoli in Doorn heeft al heel veel voorzieningen, je kunt daar zelfs röntgenfoto’s laten maken. De polikliniek bewijst al 12,5 jaar dat een kleinschalige voorziening mogelijkheden biedt”.

Het grootste probleem is de financiering, maar de Wijkse socialisten zijn enthousiast over dit alternatief en gaan samen met de SP-afdeling Heuvelrug een actie op touw zetten. Binnenkort zullen ze in de dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op straat te vinden zijn. Eerder kwamen de SP en bewoners in Wijk bij Duurstede in actie; inwoners tekenden massaal voor een post dichterbij huis. De socialisten verwachten dat dit op de Heuvelrug niet anders al zijn: “De zorg is nu eenmaal geen markt, maar een belangrijke voorziening, die we allemaal zo dichtbij mogelijk moeten houden”, eindigt Sanders.

U bent hier