h

SP-actie voor vrijwillige thuishulp is succesvol

12 november 2007

SP-actie voor vrijwillige thuishulp is succesvol

De SP-actie om vrijwillige hulp in te zetten om wat te toen aan de wachtlijsten in de thuiszorg is een succes geworden. Onder het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ plaatste de partij twee weken geleden een oproep in de plaatselijke media. Inmiddels worden negen mensen geholpen. Daarnaast staan er nog vier personen op een lijst die willen helpen. “Daar bovenop zijn twee mensen geholpen voor hun geplande ziekenhuisopname. Bijkomend effect is dat ze bij thuiskomst bovendien wel geholpen kunnen worden door de reguliere thuiszorg. Een vrouw gaat het huishoudelijke werk weer zelf proberen, de vrijwillige hulpverlener gaf haar net dat steuntje in de rug om het huishouden weer zelf op te pakken. De jonge hulpverlener is een scholier van het Revius; hij blijft haar bezoeken en doet boodschappen voor haar,” laat SP-er Jan Oechies weten.

Hij is dankbaar dat Wijkse inwoners zich hebben aangemeld om de handen uit de mouwen te steken: “Het gaat hier om een noodsituatie. Het is niet de bedoeling dat we ná 1 januari hier mee doorgaan; dan verwachten we dat de reguliere thuiszorg op basis van de nieuwe Wijkse verordening weer alle hulpvragers kan bedienen. Onze actie kan je vergelijken met het plaatsen van zandzakken bij hoogwater. Is het hoge water gezakt dan laat je de zandzakken niet liggen”.

Inmiddels heeft Vitras contact gezocht met de SP. De zorginstelling heeft laten weten het een prima actie te vinden. Jan Oechies vervolgt: “We willen de samenwerking met Vitras natuurlijk ter hand nemen. Het belangrijkste nu is dat de meer dan dertig mensen van de wachtlijst zo snel mogelijk geholpen worden. Daarom hebben we binnenkort een afspraak met Vitras om te kijken of we gezamenlijk nog iets moeten ondernemen”.
De gemeente onderzoekt op dit moment waar precies de knelpunten bij de thuiszorg zitten. Zij zal wellicht extra middelen uittrekken om zo snel mogelijk de benodigde professionele hulp in te zetten, die dan het stokje van vrijwilligers weer kunnen overnemen.

Ondertussen kunnen mensen zich natuurlijk nog gewoon opgeven voor een paar uurtjes hulp per week. Via de website van de SP: www.wijjkbijduurstede.sp.nl

U bent hier