h

Aanschaf AED’s Hartstikke Nodig

17 oktober 2007

Aanschaf AED’s Hartstikke Nodig

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: iedereen kan een hartstilstand krijgen. Het overgrote deel van de mensen die een hartstilstand krijgen, bevindt zich in en rond het huis. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers. Kennis van reanimatie is dus een collectief belang maar zeker ook het, in ruime mate, voorhanden zijn van AED’s. Deze Automatic Electric Defibrilators sturen niet alleen de reanimatie procedure, maar kunnen, indien nodig, ook een elektrisch schok toedienen waardoor het hart weer “in de maat” gaat kloppen.

“Een aantal jaren gelden bezocht ik een benefietconcert. Tijdens het diner viel een paar tafels bij ons vandaan een jonge vrouw van haar stoel. Er was geen circulatie en geen ademhaling. Met hartmassage, beademing en elektrische schokken van een EAD kwam haar hart weer op gang. Ze achterhaalde mijn adres en een aantal maanden later kreeg ik een brief dat ze het goed maakte en haar 42ste verjaardag vierde met haar man en twee kinderen”, aldus Jan Oechies. Gelukkig dat Jan in de buurt was en een AED voor handen was. “Toe zag ik de campagne “6 minuten” van de Hartstichting en wist ik dat ik iets moest doen. De overlevingskans bij gebruik van een AED is aanzienlijk groter”, zegt Oechies, fysiotherapeut in Wijk bij Duurstede.

Oechies wil, in navolging op de actie van de Hartstichting, in de gemeente Wijk bij Duurstede een netwerk van AED’s en geschoolde vrijwillige hulpverleners bewerkstelligen. “Het is geen politieke actie, daar is het te belangrijk voor, maar een actie van en door de burgers zelf”, vervolgt Jan. De bedoeling is dat in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek op diverse centrale plaatsen een AED komt te staan en dat vrijwilligers geschoold worden een AED te gebruiken. Oechies vergelijkt de AED’s met brandblussers die in alle openbare gebouwen hangen. Deze hangen er ook voor het geval dat ze ingezet moeten worden. Ondertussen heeft Jan Oechies contact gezocht met de Hartstichting, een fabrikant van AED’s, RAVU, bedrijven en diverse inwoners. Iedereen is enthousiast en van verschillende bedrijven en particulieren zijn al de toezeggingen dat ze een AED willen aanschaffen. Zijn collega, Frank van der Stadt, organiseert in de Bilt exact de zelfde actie en in nog drie andere plaatsen zijn vergelijkbare acties in voorbereiding. Door het aanschaffen van een groot aantal AED’s is de fabrikant bereid om aanzienlijke kortingen te geven.

Organisatie:

Uiteindelijk moeten er twee lijsten komen: een lijst met circa 20 plaatsen waar de AED’s staan en een lijst van ongeveer 120 mensen die geschoold zijn om de AED’s te bedienen. Natuurlijk moeten in openbare gebouwen een AED staan (denk aan de bibliotheek, het dorpshuis in Cothen en Langbroek en sportgelegenheden), maar ook openbare scholen, bedrijven, winkelcentra en de Horeca zijn goede plekken. Ook zal hij de gemeente vragen de campagne te steunen. Mevrouw Wil van Dam is bereid gevonden de organisatie op zich te nemen. En de SP helpt met daad en raad. Henriëtte Sanders van de SP is even enthousiast, “Het is een burgerinitiatief, maar wij zullen het ondersteunen met actie en fractie. Wij hebben een goede organisatie en kunnen bijvoorbeeld snel een folder maken en verspreiden. Daarnaast is binnenkort alle informatie te vinden op onze website”.

Scholing:

De Hartstichting ondersteunt het initiatief en beraad zich over de scholing. Wil van Dam heeft veel ervaring in het managen van hulpverlening, “In veel bedrijven is de BHV (BedrijfsHulpVerlening) al goed georganiseerd, maar ook particulieren kunnen zich aanmelden voor het volgen van reanimatiecursussen en op de lijst komen van vrijwillige hulpverleners. Met behulp van de Hartstichting kunnen we iedereen scholen”.
“De eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Wanneer omstanders een hartstilstand kunnen herkennen, weten wat ze moeten doen en AED’s herkenbaar en voldoende beschikbaar zijn, kan het aantal slachtoffers fors worden teruggedrongen,” licht Jan Oechies toe.

“Door AED’s te plaatsen en mensen goed voor te lichten kunnen we ook in onze gemeente een bijdrage leveren aan het succes van de campagne. Daar wil ik me graag met een aantal mensen voor inzetten. We willen in overleg met de gemeente treden voor de aanschaf van AED’s en het volgen van reanimatiecursussen stimuleren. Door het op zoveel mogelijk plaatsen mogelijk te maken om mensen met een hartstilstand binnen 6 minuten te helpen, hebben slachtoffers gewoon veel betere overlevingskansen. Ook roep ik bedrijven op een AED te sponsoren, zoek ik mensen die mee willen helpen in de organisatie en roep ik inwoners op zich aan te melden voor een reanimatiecursus”, aldus Jan Oechies. Belangstellenden voor de campagne kunnen contact opnemen via een link op de website van de SP ( www.wijkbijduurstede.sp.nl ) of bellen met de coördinator Wil van Dam, tel. 06-41695302

U bent hier