h

SP: Aanbesteding thuiszorg voorbeeld voor andere gemeenten

8 augustus 2007

SP: Aanbesteding thuiszorg voorbeeld voor andere gemeenten

De Socialistische Partij (SP) in Wijk bij Duurstede wil dat het nieuwe en plaatselijke model van aanbesteding voor de huishoudelijke zorg een voorbeeld is voor meer gemeenten. De partij voert al langer actie tegen wat zij noemt ‘de afbraak van de thuiszorg’ en organiseerde de afgelopen maanden onder andere een meldpunt voor reacties van cliënten en medewerkers in de zorg en een grote manifestatie in het gemeentehuis. Gemeenteraadslid Henriëtte Sanders noemt de opzet voor de nieuwe aanbesteding in de gemeente dan ook “eindelijk weer eens goed nieuws”.

Begin dit jaar is de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) ingevoerd. Gemeenten zijn sinds die tijd verantwoordelijk voor het regelen van voldoende hulp in de huishouding voor inwoners die dat niet meer of onvoldoende kunnen. Door de invoering van de marktwerking in de thuiszorg kopen gemeenten zo goedkoop mogelijk in bij thuiszorgaanbieders. Volgens het gemeenteraadslid Henriëtte Sanders betalen personeel en cliënten hiervoor een hoge prijs.

“De kwaliteit van de thuiszorg wordt razendsnel uitgehold. Landelijk worden duizenden ervaren krachten ontslagen, anderen moeten fors loon inleveren. Ook in Wijk bij Duurstede hebben we geconstateerd dat de problemen steeds meer zichtbaar worden. Contracten worden niet verlengd, hulpen worden gedwongen als alphahulp aan de slag te gaan en intussen nemen de wachtlijsten van zorgvragers snel toe,” aldus het SP-raadslid.

Zij hoopt dat met de nieuwe aanbestedingsregels in de gemeente Wijk bij Duurstede de problemen kunnen worden aangepakt. “Dit is eindelijk weer eens goed nieuws. Onze eigen wethouder laat met het college zien dat er ook op plaatselijk niveau daadwerkelijk wat gedaan kan worden aan de problemen in de zorg. We gaan onze aanbestedingsregels op grote schaal verspreiden zodat ook andere gemeenten er wat mee kunnen!”

Intussen is de SP samen met het comité ‘Zorg geen Markt’ een actie begonnen onder de slogan: Stop de uitverkoop van de thuiszorg! Op de website van de partij (www.wijkbijduurstede.sp.nl) kan iedereen een handtekening kwijt onder een petitie en bovendien zijn of haar verhaal kwijt over de hulp in de huishouding. Naar verwachting zal in de Tweede Kamer na het zomerreces gesproken worden over de WMO en de problemen in de thuiszorg.

U bent hier