h

HELP DE THUISZORG VERZUIPT!

15 juli 2007

HELP DE THUISZORG VERZUIPT!

De invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) heeft grote gevolgen voor de huishoudelijke hulp. Er is sprake van afbraak van de thuiszorg door een sterke verschuiving naar goedkopere zorgkrachten en naar minder uren zorg. Forse bezuinigingen op het personeel zijn het gevolg. Veel medewerk(st)ers in de thuiszorg vertrekken: een leegloop van personeel dreigt, terwijl de vraag om hulp alleen maar toeneemt.

De WMO is vijf maanden geleden ingevoerd. Inmiddels worden de effecten steeds beter zichtbaar, ook in de regio Kromme Rijn en Heuvelrug. Met name de problemen in de thuiszorg vallen daarbij op. De SP-afdelingen in het gebied hebben daarom besloten om gezamenlijk de ‘alarmklok’ te luiden. Onder het motto ‘Help de thuiszorg verzuipt!’ wil de SP de aandacht vestigen op de problemen bij de hulp in de huishouding, maar ook inventariseren hoe ernstig de situatie precies is.

De gesignaleerde problemen:

Het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorgvoorzieningen) werkt sinds 1 januari 2007 met een nieuwe indicatiestelling. Gevolg: waar tot dit jaar 7 op de 10 mensen een indicatie kregen voor de duurdere professionele thuiszorg, krijgt vanaf 1 januari nog maar 1 op de 10 mensen deze zorg toegewezen. Voor 9 op de 10 zorgvragers geldt dat ze het nu moeten doen met de goedkoopste vorm van thuiszorg, of de zogenoemde alphahulpen. Dat geldt voor zowel nieuwe aanvragen als mensen die een herindicatie krijgen. De vaak oudere zorgvragers ervaren steeds meer de effecten hiervan. Ook al, omdat er gewoon veel te weinig goedkopere hulpverleners of alphahulpen zijn.

De thuiszorginstellingen proberen zoveel mogelijk nieuwe en goedkopere medewerkers te werven. Bestaand personeel wordt opgeroepen om alphahulp te worden. Ook zijn thuiszorgorganisaties bereid om de klanten te ondersteunen bij de diverse werkzaamheden die de klant als ‘werkgever’ heeft bij een alphahulp.

Voor veel medewerkers in de thuiszorg dreigt tegelijkertijd het vaste inkomen, de zekerheid van een CAO, pensioenopbouw en dergelijke te verdwijnen. Dit soort zaken is namelijk niet geregeld voor alphahulpen. Feitelijk dreigt het vak medewerk(st)er in de huishoudelijke zorg te verdwijnen.

De toegewezen budgetten van de thuiszorginstellingen dalen snel. Om als organisatie overeind te blijven worden contracten met medewerkers niet meer verlengd of ontbonden, is sprake van een verhoging van de werkdruk, moeilijker verlof op kunnen nemen, bezuinigingen op ondersteunend personeel als teamleiders, enz. Veel medewerkers in de thuiszorg solliciteren ondertussen ook naar ander werk.

De totale vraag naar zorg neemt niet af. Integendeel, zij neemt nog steeds toe. Het aantal medewerkers daalt echter in totaliteit snel. Gevolg: meer en meer tekorten aan daadwerkelijk beschikbare zorg. Klanten melden hier soms met schrijnende verhalen over.

Inmiddels hebben wij via de telefoon al een aantal zeer schrijnende situaties gehoord. Een ouder echtpaar kreeg te horen dat zij pas in september weer huishoudelijke hulp krijgen. Een inwoner van Wijk bij Duurstede reist elke dag naar haar zojuist opereerde vader om zijn elastische kousen aan te trekken. De thuiszorg kan pas na de middag komen. In het weekend krijgt een immobiele cliënt een "handje, mondje, kontje- wasbeurt", een medewerker van het huisartsenlaboratorium komt bij een dame aanhuis om bloed te prikken. Het wordt daar met de week smeriger. Een 87 jarige man heeft in vijf weken al 8 verschillende huishoudelijke hulp gekregen.

Kortom de thuiszorg verzuipt echt en de cliënten worden de dupe! De Sp Wijk bij Duurstede wil niet alleen de vinger op de zere wond leggen maar denkt ook een oplossing voor deze problematiek te hebben. Wij nodigen daarom een ieder uit om over deze oplossingen met ons te praten. Stuur deze mail naar zoveel mogelijk mensen.

De SP Wijk bij Duurstede nodigt een ieder uit voor de slotmanifestatie op woensdag 18 juli om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Wijk bij Duurstede.

U bent hier