h

SP luidt noodklok over Thuiszorg

17 juni 2007

SP luidt noodklok over Thuiszorg

Wijk bij Duurstede-“We moeten nu echt wat doen, anders is de puinhoop straks niet te overzien”, aan het woord is SP-er Jan Oechies. Het onderwerp is de thuiszorg. De socialisten luiden hiervoor de noodklok. “Kort gezegd komt het er door de nieuwe wetten en regelgeving op neer dat de organisaties te weinig mensen hebben die verzorging kunnen bieden. De klanten moeten hierdoor veel te lang wachten op juist broodnodige hulp, helemaal in de zomermaanden die komen gaan. Daar moeten we wat aan doen. Vandaar de actie; Help de thuiszorg verzuipt”, aldus Oechies.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO, is ruim vijf maanden geleden ingevoerd. De effecten hiervan worden steeds beter zichtbaar. Met name de problemen in de thuiszorg vallen daarbij op. De SP krijgt via haar hulpdiensten een beeld van de gevolgen. “Het is echt een afbraak van het thuiszorgsysteem, met een verschuiving naar goedkope zorgkrachten en minder uren zorg. Dat komt vooral door de nieuwe indicaties waardoor slechts een beperkt aantal mensen professionele hulp toegewezen krijgt”, legt Oechies uit.

Het tweede deel van het verhaal is dat er forse bezuinigingen bij de thuiszorgorganisaties zijn gekomen. Instellingen proberen zoveel mogelijk nieuwe en goedkopere medewerkers te werven, waarbij bestaand personeel opgeroepen wordt om alphahulp te worden.

Jan Oechies: “Voor veel medewerkers in de thuiszorg dreigt daarmee het vaste inkomen, de zekerheid van een CAO, pensioenopbouw en dergelijke te verdwijnen. Dit soort zaken is namelijk niet geregeld voor alphahulpen. Bij een ongewijzigd beleid betekent dit een leegloop bij de thuiszorg, terwijl de vraag naar hulp juist toe zal nemen de komende jaren. Dat is dus een groot probleem.”

De problemen komen ook bij de SP in Wijk bij Duurstede meer en meer hoorbaar. “Dat zijn verhalen over bijvoorbeeld oudere mensen die na een ingreep dagenlang in het ziekenhuis moeten blijven omdat er geen hulp is. Voor de mensen zelf, die herstellen immers liever thuis in hun eigen omgeving. Maar ook de maatschappijkosten zijn groot. Een ziekenhuisbed is immers veel duurder. Er is dus geen enkele winst in deze situatie.”

De komende weken inventariseert de SP de problemen. Medewerkers in de zorg, maar ook hulpvragers en hun familieleden, belangenorganisaties worden opgeroepen om hun ervaringen te melden. Dat kan ten eerste via de SP-website, www.wijkbijduurstede.sp.nl. Ten tweede verspreidt de partij enquêteformulieren. En ten derde kunnen mensen van woensdag 20 juni tot en met dinsdag 27 juni hun verhaal telefonisch kwijt. Tussen 18.30 en 19.30 uur kan dat via telefoonnummer 0343 593568, 0343 515961, of 06 51172840. Schriftelijke reacties kan men inleveren bij: Lodewijk de Vromestraat 26, 39 62 VH Wijk bij Duurstede.

“Het is de bedoeling dat de actie afgesloten wordt met een grote slotbijeenkomst. Dat staat nog in de steigers”, eindigt Jan Oechies. Reageer ook in ons weblog.

U bent hier