h

SP in actie voor postkantoor en postbodes

4 juni 2007

SP in actie voor postkantoor en postbodes

De Socialistische Partij maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het postkantoor in Wijk bij Duurstede. Volgens SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer dreigt de stad slechts een agentschap over te houden in een boekhandel. ‘’En dat is een schande voor een gemeente met 25.000 inwoner. Vandaar dat we komende zaterdag naast onze wenSPut actie, actievoeren voor de postbode en het agentschap‘’, verwoordt hij. Zaterdag staan de socialisten vanaf 11.00 uur bij het postkantoor met hun invulkaarten.

De SP-fractie in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede is bang dat de gemeente straks met het postkantoor een belangrijke voorziening kwijt raakt. Het huidige pand staat al enige tijd te koop. Volgens Brouwer dreigt de gemeente straks alleen nog maar een klein agentschap over te houden in een boekhandel. “Wij hebben daar heel veel moeite mee. Een dergelijke gemeente als deze, met 25.000 inwoners, dient gewoon over een fatsoenlijke postvoorziening te beschikken”.

De SP heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders en vindt dat het gemeentebestuur zich ook actief in de kwestie moet opstellen. De fractievoorzitter van de Socialisten in de gemeenteraad ziet een duidelijk verband met de ontwikkelingen die zich op dit moment landelijk voordoen: “We hebben net van de week gehoord dat de Postbank gaat verdwijnen en bovendien komt er een nieuwe Postwet, waardoor ook onze postbodes niet meer verzekerd zijn van werk. We doen daarom mee met de campagne Red de postbode, een landelijke actie van de SP”.

Alle bedrijven op het geliberaliseerde deel van de postmarkt hebben stukloonbetaling geïntroduceerd. De SP wijst er op dat bezorgers daarbij onder het minimumuurloon werken en nauwelijks rechten hebben. Het kabinet wil de liberalisering nu nog verder uitbreiden. Dat heeft volgens de partij grote gevolgen. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen is samen met de postbodes een landelijke actie gestart: “Tienduizenden postbodes met een gezin en huis wacht een onzeker lot als deze Postwet wordt aangenomen. Van echte banen worden bijbanen gemaakt. Daar is ook het publiek niet bij gebaat, want er staat niet tegenover dat postzegels goedkoper worden; alle besparingen worden aangewend voor de concurrentieslag op de zakelijke markt.”

De SP wil dat de nieuwe Postwet wordt stopgezet. Volgens de partij zijn er al voldoende slechte ervaringen met de liberalisering in het openbaar vervoer, de taximarkt, de energiesector en de zorg. Ook de vakbeweging wil een pas op de plaats maken met de Postwet en eerst een brede discussie starten over marktwerking. ‘’Via www.RedDePostbode.nl kan een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer worden getekend. Een van de eerste ondertekenaars is Bernard de Vries, voorzitter van de ondernemingsraad van TNT. Dat geeft wel aan dat we ook in Wijk aan de bak moeten kunnen komen‘’, eindigt Brouwer.

U bent hier