h

SP roept op tot aanpak wachtlijsten sociale werkvoorziening (Wsw)

17 februari 2007

SP roept op tot aanpak wachtlijsten sociale werkvoorziening (Wsw)

Eind 2006 werd door de Tweede Kamer een amendement van SP-Kamerlid Ewout Irrgang aangenomen. In dit amendement wordt 25 miljoen extra uitgetrokken voor de aanpak van de wachtlijsten in de Wsw (30 885 B nr. 3). Volgens de SP in Wijk bij Duurstede moet ook onze gemeente haar deel gebruiken om de wachtlijsten in de WSW aan te pakken. De SP roept hier in een motie toe op.

De ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Zalm van Financiën hebben de Tweede Kamer begin februari per brief op de hoogte gebracht over de uitvoering van het amendement. Het geld wordt toegevoegd aan het gemeentefonds, maar is niet geoormerkt. Dat betekent, volgens de ministers, dat de verantwoording over de besteding van het geld lokaal plaatsvindt. Wel schrijven de ministers dat de gemeenten “via de website van het gemeentefonds en de verzamelbrief van mijn ministerie worden geïnformeerd over de reden van toevoeging van deze middelen aan het gemeentefonds, namelijk de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer om de Wsw-wachtlijsten aan te pakken.”

De SP stelt dat de extra middelen daadwerkelijk moeten worden besteed voor het terugdringen van de wachtlijsten of anderszins wordt besteed aan de Wsw (bijvoorbeeld uitbreiding plaatsen, individuele begeleiding van SW-ers, opleiding van SW-ers, realiseren van extra werk e.d.).

De SP roept op de extra middelen daadwerkelijk te besteden aan het aan de slag zetten van SW-ers die nu nog aan de kant staan of anderszins in te zetten voor Wsw, en de extra middelen te ‘oormerken’ voor de sociale werkvoorziening en dus niet over te hevelen naar de algemene middelen

U bent hier