h

RSD neemt maatregelen om dienstverlening te verbeteren

18 februari 2007

RSD neemt maatregelen om dienstverlening te verbeteren

De Regionale Sociale Dienst in Zeist neemt de klachten die naar voren worden gebracht door belangenorganisaties en de Socialistische Partij serieus. Dat blijkt uit een rapport over versterking van de dienstverlening in 2007, dat de RSD mede heeft opgemaakt naar aanleiding van het klachtenrapport van de SP van november vorig jaar.

De RSD heeft inmiddels ook de nodige maatregelen genomen om de dienstverlening aan cliënten te verbeteren. De bereikbaarheid is vergroot door de inzet van meer personeel en een gratis informatienummer. Er wordt daarnaast gewerkt aan het verder verkorten van de behandelingsperiode van een aanvraag om een uitkering (van acht naar vier weken). En binnen vier weken wordt in ieder geval een voorschot verstrekt van 90% van het mogelijk toe te kennen bedrag.

Naast bovengenoemde maatregelen voert de RSD overleg met de regionale cliëntenraad om het gebruik van het minimabeleid te verhogen en wordt in samenwerking met de gemeenten in de regio onderzocht hoe de dienstverlening ter plaatse kan worden versterkt. De dienst denkt daarbij aan het faciliteren van de publieksbalies bij gemeenten om de informatievoorziening te verbeteren en de mogelijkheid om afspraken tussen consulenten en cliënten op locatie (bijvoorbeeld in het gemeentehuis) te laten plaatsvinden.

De RSD functioneert als gemeenschappelijke regeling voor de inwoners uit Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede. De instelling erkent dat er in 2006 (het startjaar) nogal wat aanloopproblemen waren. Zo ontstonden er oplopende ‘wachttijden’, waardoor uitkeringsgerechtigden langer dan gebruikelijk op toekenning van de uitkering moesten wachten.

De kritieken van de afgelopen periode, die gebundeld werden door de SP bij een uitgebreide klachteninventarisatie afgelopen november, beschouwt de sociale dienst als waardevol. Het biedt haar “concrete aanwijzingen over gebrekkige onderdelen van de dienstverlening en het helpt bij het verbeteren van de dienstverlening”, zo laat de RSD in een uitgebreide schriftelijke reactie weten. De dienst organiseert dit voorjaar overigens een uitgebreid ‘cliëntentevredenheidsonderzoek’. Dat onderzoek wordt verricht door een extern bureau en in samenwerking met de regionale cliëntenraad. Daarmee hoopt de RSD eventuele verdere verbeteringen te kunnen doorvoeren.

Henriëtte Sanders, raadslid voor de SP in Wijk bij Duurstede en een van de initiatiefneemster van de klachteninventarisatie is tevreden met de aangekondigde maatregelen. “Het is een goede zaak dat de RSD de klachten serieus neemt. We zijn erg tevreden met de nu genomen acties. Vanzelfsprekend zullen we wel blijven controleren wat het effect is van dit alles. Het belangrijkste is dat de RSD uitgroeit naar organisatie die, zoals ze zelf zegt, haar diensten met kwaliteit levert en in het belang van de mensen werkt die op haar een beroep doen. Daar zullen we als SP op blijven toezien!” Aldus het SP-raadslid.

U bent hier