h

Dwangsommen worden niet gekort op uitkering

19 januari 2007

Dwangsommen worden niet gekort op uitkering

Het college van Burgemeester en Wethouders is van mening dat in het kader van de dwangsomregeling uitgekeerde bedragen NIET tot de middelen van de bijstandsgerechtigde moeten worden gerekend. Anders zou de regeling voor deze mensen zinloos zijn. Een eventueel uitgekeerde dwangsom wordt dus NIET gekort op de uitkering.
Dat antwoordt het college op vragen van het SP-raadslid Henriëtte Sanders.

De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede stelde eerder op initiatief van de SP een dwangsomregeling vast. De regeling moet er voor zorgen dat de gemeente op tijd besluiten neemt op aanvragen van bewoners. Ook mensen die een verzoek om een uitkering hebben gedaan, hebben er recht op dat er op tijd een beslissing wordt genomen over toekenning van die uitkering. De dwangsomregeling zorgt er voor dat de gemeente een vergoeding moet betalen voor iedere dag dat zij te laat is met een beslissing.

De Wet Werk en Bijstand laat het aan het gemeentebestuur over om te bepalen of een dergelijke vergoeding tot de zogenoemde ‘middelen’ moet worden gerekend van de uitkeringsgerechtigde en in mindering moet worden gebracht op een uitkering. Het college van Burgemeester en Wethouders wil dus van die mogelijkheid gebruik maken en ook mensen met een uitkering het recht op een dwangsomvergoeding laten behouden.

SP-wethouder Jan Burger laat namens het college verder nog weten een en ander bij voorkeur af te stemmen in het bestuur van de Regionale Sociale Dienst (waarin vijf gemeenten, waaronder Wijk bij Duurstede, samenwerken). In de gemeente Heuvelrug is namelijk al per 1 januari jl. een dwangsomverordening van kracht en de gemeente De Bilt heeft er een in voorbereiding. Een gemeenschappelijk beleid is volgens de wethouder ook in het belang van de cliënten van de RSD: “Een uitkeringsgerechtigde in Doorn en Langbroek moeten in principe hetzelfde behandeld worden door de Regionale Sociale Dienst”.

Het college wil ook nog een aantal zaken verder uitwerken. Zo is het gewenst om meer zicht te hebben op de financiële consequenties van de regeling. Tevens kan nog een afweging worden gemaakt over de verhouding van de dwangsom tot de hoogte van de uitkering en gekozen worden voor een maximalisering van de dwangsom.

U bent hier