h

Henriëtte Sanders weer veilig terug

22 december 2006

Henriëtte Sanders weer veilig terug

Henriette Sanders, raadslid voor de SP in Wijk bij Duurstede, is weer veilig terug in Nederland. Henriette is twee weken in Thailand geweest, ze heeft daar o.a vluchtelingenkampen bezocht. Lees hier haar verslag.

Henriëtte Sanders: "Thailand was weer heel bijzonder. In het vluchtelingenkamp kende ze me nog en de mensen waren blij dat de “Dutch delegation” er weer was. De Birmezen die deze zomer naar Nederland zijn gekomen hebben brievengestuurd naar de achterblijvers, waarin stond dat ze het heel goed hebben in Nederland. Dat geeft de mensen hoop, aldus de UNHCR. Uit dit vluchtelingenkamp komen 51 vluchtelingen in maart naar Nederland.

Verder in het UN-kantoor in Bangkok 37 illegale vluchtelingen uit verschillende landen geïnterviewd. Deze mensen hebben van de UNHCR een vluchtelingenstatus gekregen maar de Thaise overheid blijft ze als illegaal zien. Ze kunnen dus elk moment in detentie gezet worden en uitgezet. Van deze groep komen er 35 in februari naar Nederland.

Ook het detentiecentrum (gevangenis) in Bangkok bezocht, daar verblijft een Nepalese vrouw al 2 maanden in detentie. De situatie daar was erg shocking. In een ruimte van 12 bij 16 meter verblijven 80 tot 100 vrouwen. In het midden is een gat wat dient als toilet en een ton met water waar de vrouwen zich kunnen wassen. Twee keer per week “mogen” ze even naar buiten op de binnenplaats. Er verblijven overigens ook Nederlanders, Machiel Kuyt niet (die zit in een gevangenis wat nog erger schijnt te zijn).

Verder een hoop BOBO’s ontmoet van de UN, IOM, Thaise autoriteiten en de Nederlandse ambassade. Hard gewerkt, veel indrukken maar ook nog lol met de collega’s."

U bent hier