h

AD: Links college doorstaat “lakmoesproef”

23 december 2006

AD: Links college doorstaat “lakmoesproef”

In het Algemeen Dagblad van zaterdag 23 december 2006 staat te lezen dat het linkse college in Wijk bij Duurstede haar “lakmoesproef” heeft doorstaan. Volgens AD-correspondent Wim van Amerongen heeft het college van Burgemeester en Wethouders in de kwestie Hoogstraat laten zien dat “anders besturen” daadwerkelijk mogelijk is.

“Links college Wijk bij Duurstede doorstaat lakmoesproef in kwestie Hoogstraat” kopt het AD.
Al in 1999 maakt woningstichting Volksbelang de eerste plannen voor Hoogstraat 75 tot 85. Daar staan zes oude arbeiderswoningen die de woningstichting wil slopen en vervangen door nieuwe appartementen. Tot groot ongenoegen van de buurt. Die heeft liever dat de bestaande huizen worden opgeknapt en -als het niet anders kan- worden herbouwd in de stijl van de huidige bebouwing.

De betrokkenheid van de buurt bij de plannenmakerij is de afgelopen jaren uiterst beperkt. Tot februari van dit jaar bemoeit ook het gemeentebestuur zich nauwelijks met de nieuwbouwplannen. Met een motie dringt de gemeenteraad in februari van dit jaar er echter bij het college op aan om bij Volksbelang te pleiten voor alternatieve plannen en de omwonenden hierbij te betrekken.

Een maand later zijn er verkiezingen. Het nieuwe linkse college van PvdA, Groen Links en SP belooft vanaf haar installatie in april dat zij wel naar de bewoners zal luisteren. “Anders besturen” is zelfs het motto van het linkse college.

Volksbelang houdt echter toch vast aan haar eerder ontwikkelde nieuwbouwplannen en dient deze in november van dit jaar in. Op verzoek van het nieuwe college gaat dit vergezeld van een rapport waarin de bewoners nogmaals duidelijk aangeven hoe zij over de plannen denken. De SP levert daaraan een forse bijdrage met een uitgebreide buurtenquête.

Deze week besluit het college om de plannen van de woningstichting niet in procedure te brengen. Daarmee kiezen Burgemeester en Wethouders partij vóór de bewoners en tégen Volksbelang, ondanks het dreigement van een schadeclaim voor gemaakte plankosten. Daarmee laat het college volgens AD-correspondent Wim van Amerongen zien dat het linkse college daadwerkelijk kiest voor het “anders besturen”.

Bovendien wijst van Amerongen er op dat de kwestie Hoogstraat laat zien dat de SP het voeren van actie en het besturen van de stad weet te combineren. Ook op dit punt was de Hoogstraat een duidelijke lakmoesproef.

U bent hier