h

Uitnodiging voor overhandiging van uitslag RSD enquête

5 november 2006

Uitnodiging voor overhandiging van uitslag RSD enquête

Op vrijdag 10 november presenteert de SP de resultaten van zijn onderzoek naar de tevredenheid onder cliënten van de Regionale Sociale Dienst in de regio Kromme Rijn Heuvelrug. In de raadszaal van het Zeister gemeentehuis zal de voorzitter van de RSD, Jan Burger (tevens wethouder in Wijk bij Duurstede), het rapport in ontvangst nemen.

De conclusies van het onderzoek concentreren zich op de bereikbaarheid van de dienst, de bereidheid om de belangen van de cliënt voorrang te geven, het bureaucratisch gehalte en het niveau van de informatievoorziening. De SP doet een aantal aanbevelingen die moeten leiden tot verbeteringen in het functioneren van de RSD. “Het gemeenschappelijk belang is immers een goed functionerende sociale dienst die de cliënten adequaat weet te bedienen en waar het goed werken is”, stellen de auteurs.

De SP-hulpdiensten in Zeist, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Bunnik ontvingen al regelmatig klachten over de sociale diensten. Sinds de samenvoeging tot een regionale dienst, is het aantal klachten fors toegenomen. Deze klachten waren aanleiding voor de betrokken afdelingen om hun krachten te bundelen in een gezamenlijk onderzoek naar de klanttevredenheid over de RSD. Gedurende de maand september konden de cliënten een enquête invullen. Deze enquête was niet alleen verspreid in de vorm van flyers, hij kon ook via een website worden ingevuld. Verder was er een telefoonnummer beschikbaar waar mensen hun verhaal kwijt konden.

De SP ontving 140 ingevulde enquêtes, vaak voorzien van uitgebreide persoonlijke ervaringen. Daarnaast meldden zich diverse maatschappelijke organisaties, waaronder cliëntenraden, sociaal raadslieden, Vluchtelingenwerk en mensen uit de sociale advocatuur. Zij droegen veel verhalen bij namens hun doelgroepen. De reacties bevestigen de ervaringen van de verschillende SP-hulpdiensten. Daar komen regelmatig telefoontjes binnen met soortgelijke strekking: “‘ik kon wel huilen’, ‘ze luisteren toch niet’, ‘ik was zo kwaad’ en ‘waarom begrijpen ze dan niet dat ik er niets aan kan doen?’”.

De officiële overhandiging van het rapport vindt plaats op 10 november om 14.00 uur in het gemeentehuis te Zeist. Behalve de betrokken wethouders en raadsleden van de betrokken gemeentes, zijn ook alle geënquêteerden nadrukkelijk uitgenodigd, alsmede alle hulporganisaties die hebben bijgedragen. Bij deze gelegenheid zal de SP exemplaren van het rapport beschikbaar stellen aan alle geïnteresseerden.

U bent hier