h

Jongeren welkom in de Hoogstraat

30 juni 2006

Jongeren welkom in de Hoogstraat

Op 3 juli organiseert de gemeente een informatieavond over de ontwikkeling op de Hoogstraat. Met name de ontwikkelingen t.a.v. de jongerenhuisvesting ten hoogte van nummer 75 tot 85, het gebied bij garage Van den Linden en de noordkant van de Hoogstraat zijn onderwerp van de bijeenkomst.

De SP heeft al eerder aangedrongen op betere communicatie met de omwonenden en is daarom blij dat het gesprek nu toch op gang is gekomen. Maar dat wil nóg niet zeggen dat de plannen in goed overleg met inwoners plaats vind. Voor de SP hebben de inwoners een belangrijke stem bij de te maken plannen. Hun ideeën zijn misschien nog wel belangrijker dan die van de andere betrokken partijen zoals de woningbouwvereniging of de gemeente.

De SP heeft daarom het voortouw genomen voor een kort, onafhankelijk en objectief, onderzoek onder de inwoners van de wijk, om te ontdekken wat de mensen van de plannen vinden. Hierbij hebben wij een lijst opgezet met een zestiental vragen. We hebben benadrukt dat het niet ging om een SP mening, maar om de mening van de bewoners.

Het initiatief van de actiegroep Hoogstraat, dat streeft naar openheid van zaken over de woningbouw voor de totale Hoogstraat, juichen wij van harte toe en wij willen ons hierbij aansluiten. Daarom hebben we in gezamenlijk overleg een enquête gehouden over de mening van inwoners op de Hoogstraat, Zandweg (rechterkant), Nieuweweg (het eerste gedeelte), de Mierlo en de op de Singel (het gedeelte dat grenst aan garage Van den Linden).

Op zaterdagochtend, 25 juni van 10.30 tot 12.30, zijn wij met 6 leden van de SP en 5 leden van de actiegroep Hoogstraat langs de deur gegaan. We hebben 119 ingevulde formulieren teruggekregen. De resultaten van dit onderzoek vindt u in het rapport "Jongeren welkom in de Hoogstraat".

Waarschijnlijk zal op maandagochtend om 9.00 uur de SP gezamenlijk met de actiegroep “Hoogstraat” het rapport aanbieden aan dhr. Nellestein van de woningcorporatie Volksbelang. (Datum en tijd moeten nog bevestigd worden door de secretaresse van dhr. Nellestein). We zullen u nog per mail informeren.

De conclusies van de SP:
1. De belangrijkste conclusie is dat de jongeren welkom zijn in de Hoogstraat.
2. De huur van de meeste woningen is in deze wijk niet schrikbarend hoog.
3. De bewoners hebben geen duidelijke wens voor doorstroom, ze willen het liefst blijven wonen in hun huidige woning.
4. Meer dan de helft van de huurders geeft aan dat er achterstallig onderhoud is aan hun woning.
5. Veel bewoners wonen al erg lang (meer dan 20 jaar) in de wijk. De sociale binding is daardoor erg groot. Die betrokkenheid met de wijk moet je in stand houden.
6. Meer dan 94 % wil graag tot heel graag in de wijk blijven wonen.
7. Het gepresenteerde plan van het jongerencomplex vinden de meeste mensen lelijk en te groot.
8. Bewoners vinden dat er niet hoger gebouwd moet worden dan de huidige woningen.
9. Veel mensen gaven aan dat het opknappen van de huidige woningen de beste optie is.
10. Mensen willen graag in een vroeg stadium betrokken worden bij ontwikkelingen in hun omgeving.

Aanbevelingen van de Socialistische Partij:

• Gooi de plannen in de prullenbak.
• Ga vanaf nu in overleg met de bewoners / omwonenden.
• Zorg dat de gewenste jongerenwoningen in het straatbeeld passen.
• Onderzoek of de huidige woningen gerenoveerd kunnen worden en geschikt zijn voor jongerenhuisvesting.
• Behoud de sociale cohesie in de wijk.
• Pak het achterstallig onderhoud aan.
• Ontwikkel een totale visie t.a.v. de Hoogstraat.

U bent hier