Natuur en milieu: Een wereld te winnen
Natuur en milieu: Een wereld te winnen
16 Februari werd in de Nieuwe Schakel het verkiezingsdebat natuur en milieu gehouden. De organisatie was in handen van VNMW. Het grote aantal SPérs in de zaal gaf wel aan dat de SP ook hart heeft voor natuur en milieu. Henriëtte Sanders deed namens de SP mee aan het debat.
Natuur en milieu: Een wereld te winnen
Wereldwijd staan natuur en milieu onder druk door bijvoorbeeld de nog steeds aanwezige (lucht)vervuiling, de ontbossing en het broeikaseffect. Bovendien zullen de traditionele energie- bronnen uitgeput raken en lijkt er hiervoor nog weinig aandacht te bestaan. Economische belangen staan voorlopig hoger op de agenda. Daarom is het des te belangrijker dat de gemeente alles doet wat in haar vermogen ligt om de natuur en het milieu te beschermen. SP wil behoud van de gemeente als groene parel. SP wil een verantwoord milieubeleid en ondersteuning milieu initiatieven.
Natuur
Wijk, Cothen en Langbroek heeft een enorme rijkdom en verscheidenheid aan natuur, zowel wat betreft bijzondere dieren als planten en biotopen. Uiteraard moeten we daar zuinig op zijn. Waardevolle natuurgebieden in de gemeente, ook binnen de bebouwde kom, dienen te worden beschermd en daar waar mogelijk te worden uitgebreid. Dit geldt in ieder geval voor de omgeving van Wijk, Cothen en Langbroek, de groenstroken, het Kasteelpark en andere parken, de omgeving van de Kromme Rijn, grasland, boomgaarden en de uiterwaarden. De manier waarop het gebied van de uiterwaarden in buurgemeentes zich ontwikkelt met natuurvriendelijke oevers kunnen daarbij tot voorbeeld dienen. De natuurgebieden moeten goed toegankelijk te zijn, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van wandel- en/of kanoroutes en het plaatsen van bankjes. De SP constateert dat op dit moment bijna alle groenstroken in de oudere woonwijken worden gekortwiekt. Terwijl er bij bewoners van de wijken niet helder is wat er voor terugkomt en bewoners terecht verontwaardigd zijn omdat ook in die groenstroken veel kleine diertjes en vogeltjes huizen.
De buitengebieden hebben naast de natuur ook een culturele en historische waarde. Agrariërs staan economisch onder druk, de SP vindt het belangrijk dat nevenactiviteiten goed begeleid en gemonitort worden om die waarde in stand te houden maar is niet op voorhand tegen bv. kamperen bij de boer. Maar absoluut tegen een golf-terrein. Boeren kunnen een rol vervullen in het landschapsbeheer. In plaats van overleven door steeds grootschaliger agrarische bedrijfsvoering, kan er ook gekeken worden of boeren niet inkomsten (van de overheid) kunnen verwerven wanneer ze een taak als natuurbeheerder krijgen.
Belangrijk voor het welzijn van dieren is dat er genoeg plekken zijn waar het ’s nachts echt donker is. Kunnen we daar iets mee in de gemeente?
De landelijke partij van de SP strijdt al jaren tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, SP Wijk sluit zich daar van harte bij aan. Giftige bestrijdingsmiddelen zijn wat ons betreft uit den boze.
De gemeente dient een actief bomenbeleid te voeren. Karakteristieke bomen zouden moeten worden geregistreerd. Naast de inrichting met bomen die van nature dicht bij de rivier op klei voorkomen zoals (knot)wilgen, populieren en elzen, is er in Wijk, Cothen en Langbroek plaats voor nieuwe aanplant van (grotere) bomen. Het kappen van karakteristieke bomen wordt door middel van vergunningverlening (c.q. -weigering) in de hand gehouden. Het beheer op daarvoor geschikte (natuur)terreinen door middel van koeien en schapen moet worden gestimuleerd, zoals in omliggende gemeenten gebeurt.
Het gaat erom zoveel mogelijk toepassingen te vinden voor milieuvriendelijk bouwen en wonen door heel de stad. De SP gaat ervoor! De klimaatveranderingen nopen tot een ander waterbeheer rondom de grote rivieren. Voor Wijk betekent dit dat er zo veel mogelijk getracht wordt de natuur in zijn waarde te laten. Zo mogen er daar geen bouwprojecten ontwikkeld worden.
Milieu versus luchtvervuiling
Het gebruik van fiets en openbaar vervoer moet worden gestimuleerd. De SP wil in samenwerking met de provincie onderzoeken of er een betere aansluiting van openbaar vervoer naar Zeist en Amersfoort mogelijk is, zodat dit een echt alternatief voor de auto wordt. Het gebruik van sluiproutes door automobilisten moet meer worden ontmoedigd zodat scholieren veiliger naar het voortgezet onderwijs kunnen fietsen (Doorn, Zeist en Maarsbergen).
Gemotoriseerd verkeer in en rond de binnenstad moet worden ontmoedigd. De SP is voorstander van autoloze zondagen in de bebouwde kom. Bijvoorbeeld tijdens het cultureel rondje: een goed parkeerbeleid is dan ook eindelijk een must en een vereiste (bijv. ondergronds parkeren bij binnenkomst van de stad). Een betere ontsluiting van de binnenstad is gewenst.
Maar ook het gebruik van de auto bij kleine afstanden moet bij de bewoners worden ontmoedigd.
Bodemsanering
Er moet een plan van aanpak zijn voor bodemsaneringen, waarbij geïnventariseerd wordt welke vervuilingen bekend zijn en welke aanpak daarbij noodzakelijk is. Strenge controle op de omgang met chemische stoffen binnen bedrijven en de naleving van vergunningen is noodzakelijk. De gemeentelijke bouwverordening kan effectief worden gebruikt om het gebruik van gevaarlijke en verdachte bouwmaterialen tegen te gaan en duurzaam en milieuvriendelijk bouwen te bevorderen. Dit geldt voor nieuwbouw- en ook voor stadsvernieuwingsprojecten. Projecten op het gebied van woningisolatie dienen te worden voortgezet. Nieuwbouwwoningen kunnen per definitie energiezuinig worden gebouwd. De SP vindt de ecologische nieuwbouwwijk in Culemborg een voorbeeld van hoe het ook kan.
Alternatieve energieopwekking
Initiatieven op het gebied van alternatieve energieopwekking verdienen steun. Het gebruik van zonnecollectoren en -boilers moet gestimuleerd worden. Daarnaast zal de opwekking van elektriciteit via windenergie binnen de gemeentegrenzen verder onderzocht dienen te worden. In sommige situaties veroorzaken windmolens echter meer schade (bijv. visuele vervuiling in het landschap) dan rendement. Het waardevolle aanzicht van ons landschap is ook een waarde om te beschermen.
Milieustraat
De SP ondersteunt het plan een milieustraat in Wijk bij Duurstede te ontwikkelen. Tevens moet worden meegewerkt aan een plan om in de milieustraat tweedehands spullen te kunnen afleveren. Zo kunnen deze spullen bijvoorbeeld in samenwerking met vrijwilligers weer verkocht worden.
Schone wijken
Het schoonmaken en onderhouden van groen in de wijken moet zoveel mogelijk in samenspraak en samenwerking met de bewoners uit die wijken gebeuren. Uiteraard zonder gebruik van gif. Hierbij is een actief hondenpoepbeleid gewenst. In alle wijken dienen hondenpoepvrije gebieden en hondentoiletten/ruige stroken aanwezig te zijn. Dit wordt betaald uit de opbrengst van de hondenbelasting.
Burgerinitiatieven
De SP stimuleert burgerinitiatieven die goed zijn voor het milieu en de natuur. Een voorbeeld is het inzamelen van papier door scholen en individuele inwoners.
Een duurzame leefomgeving is vooral ook een verantwoordelijkheid van de bewoners in de buurt of wijk zelf. Bijvoorbeeld bij het schoonhouden van de straat, stoep en groenstroken.
Rode contouren
Dat is de grens tussen bebouwde kom en buitengebied. De SP stelt dat er niet meer gebouwd mag worden buiten de rode contouren en dat bouw vooral moet plaatsvinden op inbreidlocaties.