h

Een eigen huisartsenpost voor de avonduren en weekenden is noodzakelijk

17 februari 2006

Een eigen huisartsenpost voor de avonduren en weekenden is noodzakelijk

Ondanks de uitleg van de huisartsen en Primair, uitbater van de huisartsenpost in Houten, blijft Wijkse SP bij haar standpunt, Wijk bij Duurstede verdient een eigen huisartsenpost. De Wijkse huisartsen hebben duidelijk gezocht naar een goede oplossing voor Wijk bij Duurstede. Huisartsen werken onder grote druk en hebben te maken met een veranderende maatschappij. We houden niet van loze beloften; Wijkenaren moeten 's avonds en in het weekend naar Houten voor een huisarts, 's nachts komt de huisarts bij u thuis. Alleen de landelijke politiek kan hier iets aan veranderen. De Wijkse SP afdeling zal deze zaak landelijk op de agenda zetten.

In Wijk bij Duurstede dient er voor de avonduren en weekenden een huisartsenpost te zijn. Deze gemeente ligt strategisch zodat het zelfs een regionale functie voor meer dan de eigen kernen, cothen, langbroek en wijk, kan uitoefenen met een huisartsenpost. Het staat hoog op ons verlanglijstje en we zullen hier keihard onze best voor gaan doen.

De huisartsenpost in Houten is letterlijk te ver weg. Vergelijk Wijk bij Duurstede even met Culemborg, zij moeten naar Tiel voor de huisartsenpost, een vergelijkbare afstand. Uit onderzoek blijkt dat na de opening van de post men de afstand naar de huisartsenpost als te groot ervaart. Men is te lang onderweg naar Tiel. Soms ontbreekt het vervoer en is men geheel afhankelijk van de welwillendheid van buren of moet men gebruik maken van een dure taxi. En men vindt dat de huisartsenpost te weinig weet van de voorgeschiedenis van patiënten. De conclusies uit het zwartboek spreken boekdelen. Ook tijdens spreekuren van de SP-Hulpdienst en tijdens bijeenkomsten die de partij over de gezondheidszorg organiseert, komen er regelmatig klachten over de huisartsenpost.

Volgens kandidaat-raadslid en verpleeghuisarts Pieter van Dijk (SP Culemborg) is dat logisch: “Voor de meeste mensen is het idee alleen al heel vervelend. Als er iets met jezelf of een familielid is, dan wordt het moeilijker om er buiten kantooruren een arts bij te halen. De SP wil dan ook dat er in overleg met de huisartsen uit Culemborg en directe omgeving, andere zorgaanbieders en de zorgverzekeraars wordt gewerkt aan de realisatie van een eigen huisartsenpost in Culemborg.”

Wijk bij Duurstede is gebaat bij een actief beleid op het gebied van de gezondheidszorg. Zo moet zij een belangrijke bijdrage leveren aan de totstandkoming van het gezondheidscentrum in Wijk bij Duurstede. De gezondheidszorg in Wijk bij Duurstede wordt steeds meer een ondergeschoven kindje. De SP hoopt op de steun van de overige partijen voor zaken als de 24 uurs-ambulancepost, preventieve gezondheidsmaatregelen en versterken van de Eerste Lijn. Naast een huisartsenpost is ook van belang dat de gemeente nagaat of en hoe de tandartszorg en apotheek in Wijk bij Duurstede de komende jaren gegarandeerd kan worden.

U bent hier