h

Rampbeleid wordt zichtbaar; Bibliotheek minder open

30 november 2005

Rampbeleid wordt zichtbaar; Bibliotheek minder open

De maatregelen van het bestuur van de openbare bibliotheek zijn niet niks. Vele uren minder open en zelfs gehele sluiting tijdens de kerstvakantie. In een tijd dat kinderen juist gestimuleerd moeten worden om lekker te gaan lezen, moeten ze nu noodgedwongen achter de computer kruipen. Met een groot gevoel van onbehagen heeft de SP over de plannen gelezen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Had het college van burgemeester en wethouder dan niet door dat het wegsaneren van enkele ID banen, grote consequenties zou hebben?

De openbare bibliotheek werkt al enige jaren met een grote onderbezetting. Met minder subsidie dan vele vergelijkbare bibliotheken in vergelijkbare gemeentes, werd er een uitstekend product afgeleverd. De vergelijking met Rhenen gaat goed op, beduidend meer leden en met beduidend minder subsidie was de Wijkse bieb langer open en was er meer te beleven.

Het bibliotheekbestuur wilde de noodmaatregelen van vorig jaar niet herhalen, begrotingsoverschrijding kon geen tweede keer plaatsvinden. Het sluiten van de deuren was de enige overgebleven optie. En dat terwijl het bestuur enkele jaren geleden al aan de bel had getrokken. Het college was druk met het bouwen van een groter Revius, terwijl het een van de belangrijkste participant, de bibliotheek, maar met moeite het hoofd boven water kon houden.

Er liggen veel vragen open. Waarom is er in het geval van de bibliotheek niet gekeken of de ID banen omgezet konden worden in permanente arbeidsplekken? Daar zijn de banen, als Melkertbanen toch voor opgezet? De mensen die moeite kenden op de arbeidsmarkt zitten nu weer in de problemen. Juist zij worden slachtoffer van de keiharde marktwerking. Het instellen van de banen had nog een ander voordeel. Instellingen waren hiermee geholpen. Of het nu ging om de bibliotheekmedewerkers of bijvoorbeeld conciƫrges op scholen en kinderdagverblijven; instellingen konden de handen en voeten van de ID-ers goed gebruiken.

Hoe kan een stadsbestuur zich hier niet druk om maken?. In de zomer van dit jaar vroeg een attente burger om uitleg. Het is opgepakt door de PCG. Maar ook de heer Marchal kreeg eigenlijk geen uitleg. Het college maakte zich drukker om de grote miljoenenprojecten die eraan staan aan te komen. Dat deze lang niet allemaal de belangen van de plaatselijke burger dienen, is hen om het even. Juffen moeten maar zelf gaan schoonmaken en de bieb moet maar uren dicht gaan.

De bibliotheek is voor de SP een hele belangrijke behoefte. Niet enkel voor de boekenleners. Ook als een informatieverstrekker, waar hulpbehoevenden op een laagdrempelige manier de eerste stap kunnen zetten, naar hulpaanbieders. Daar waar in vakantietijden, zoals de kerstvakantie, culturele activiteiten ontplooit kunnen worden voor de Wijkse samenleving. De bibliotheek moet meer uren open kunnen, in plaats van minder. Helaas is het tegenovergestelde waar en sluiten de deuren. De actie gaat ten koste van het belangrijkste element van de samenleving; de burger. Het is het zoveelste voorbeeld van de afbraakpolitiek die het land en gemeente teistert.

U bent hier