h

Jeroen Brouwer

Foto: Elton Wollenberg

Contactgegevens

Hoe oud ben je en wat voor functie heb je binnen de afdeling?

Ik ben 40 jaar en sinds 2006 fractievoorzitter. Daarnaast was ik bij de verkiezingen waar we aan me hebben gedaan steeds lijsttrekker.

Waarom ben je lid van de SP geworden? Wanneer was dat?

Solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid zijn de drie terugkerende elementen in de SP. Daar voel ik me erg mee verbonden. Dat houdt in dat iedereen dezelfde mogelijkheden moet krijgen. De sterkste zullen de zwaarste lasten dragen. Maar krijgen zij het hierdoor slechter? Naar mijn mening niet.

Lokaal moest er ook het een en ander veranderen. Inwoners moesten meer inspraak krijgen in bij besluiten, meer sociale woningbouw, betere zorg enzovoorts. Daar wilde ik me voor inzetten. In 2005 was er een werkgroep, en om daar aan mee te doen, moest ik lid worden. Zo gezegd, zo gedaan.

Wat is je favoriete SP-moment?

Dat zijn er te veel om op te noemen. Al die kleine en grote dingen die we hebben veranderd. Ik ben echt supertrots op alle zaken in de zorg en welzijn (lokaal RSD-punt tot de vele acties voor de thuiszorg en het veel geprezen WMO-beleid), rondom wonen (buurt-enquetes, bijeenkomsten voor huurders, bouw van meer sociale woningbouw, meer betrokkenheid van omwonenden bij planvorming). Maar zie ik Jan Gladbeek nog op zijn knieën zitten voor de scheefliggende stoeptegel. Het zijn er te veel om er een uit te halen.

En natuurlijk al die verkiezingen, waar we er steeds stemmen bij kregen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 al hoogtpunt. Vijf zetels, niet alleen de grootste partij op Links, ook de grootste in de raad. Dat laat zien dat inwoners onze inzet waarderen, waarbij ik als lijsttrekker extra trots ben op al die leden die hier aan meegewerkt hebben.

Waarvoor wil je je de komende tijd vooral inzetten?

In al die jaren hebben we al zes miljoen structureel moeten bezuinigen op een omzet van tussen de 40 en 45 miljoen. We zullen lokaal de komende tijden echt wel bezig zijn om de decentalisaties en bezuinigingen te verwerken om voorzieingen in de zorg, sport en cultuur overeind te houden. Tot nu toe gaat dat goed. Maar dat blijft aandacht vragen.

Verder willen we ons echt meer inzetten voor de lokale economie; meer gemeentelijk werk voor lokale bedrijven, investeren in de binnenstad en de Horden en Heul en kijken hoe we lokale bouwondernemingen en huizenkopers bij elkaar kunnen krijgen. Er is dus nog genoeg te doen. We moeten dus niet stilzitten!

 

U bent hier