Groeiende problemen in de eerste-lijns gezondheidszorg in Wijk bij Duurstede.
Groeiende problemen in de eerste-lijns gezondheidszorg in Wijk bij Duurstede.
Huisartsen zijn niet meer in staat om een verantwoorde zorg te verlenen buiten de kantooruren. Over enkele jaren gaan in Wijk bij Duurstede huisartsen met pensioen. Is er voor hen opvolging? Wachtijden voor het maatschappelijk werk bedragen meer dan 3 maanden. Per 1 januari 2007 gaan basis voorzieningen voor ouderen en gehandicapten uit de AWBZ en treedt de WMO in werking.
Per 1 februari zijn de inwoners van Wijk bij Duurstede buiten kantooruren aangewezen op de huisartsenpost in Houten. De Wijkse huisartsen hebben heel erg lang, in vergelijking met hun collega’s elders in het land, de avond- nacht en weekenddienst verzorgd. De keuze voor een post in Houten is een noodoplossing. Er was geen mogelijkheid dichter bij Wijk bij Duurstede omdat de kaarten voor de huisartsenposten al waren geschud. Koepelorganisaties beheren en besturen de huisartsenposten en bepalen het beleid. De SP Wijk bij Duurstede maakt zich met naburige gemeentes sterk voor een her indeling van de huisartsenposten. Inwoners van Wijk bij Duurstede hebben recht op een huisartsenpost dichter bij Wijk bij Duurstede. College en Gemeenteraad hebben zich naar de mening van SP veel te lang afzijdig gehouden van dit probleem.
De SP Wijk bij Duurstede wil zich nadrukkelijk bezig gaan houden met de opvolging van huisartsen. In de komende 8 jaren gaat 50% van de huisartsen met pensioen. Er treedt de komende jaren een nadrukkelijke schaarste op met betrekking tot de huisartsenzorg. Er vertrekken meer huisartsen dan dat er jonge huisartsen bijkomen. Het is de taak van de gemeente om opvolging te faciliteren. Niet nog eens een huisartsenpraktijk gedurende meer dan 6 jaren in een bouwkeet. Wij gaan met de HAGRO (huisartsengroep) in gesprek om dit te realiseren.
Een ander schrijnend probleem zijn de wachttijden voor het Algemeen Maatschappelijk Werk. Meer dan drie maanden duurt het voor een bewoner van Wijk bij Duurstede daar terecht kan. Het gaat hierbij om zaken als relatieproblemen, eenzaamheid, persoonlijke problemen, opvoeding, financien, werkloosheid, opleiding en gezondheid. De SP Wijk bij Duurstede gaat met de maatschappelijk werkenden in gesprek om een inventarisatie te maken van de problemen en zal vervolgens binnen de politiek zoeken naar een oplossing voor dit ernstige maatschappelijke probleem.
Vanaf 2007 verdwijnen uit de AWBZ naar de WMO de huishoudelijke hulp en de ondersteunende en activerende begeleiding voor de mensen met een beperking die niet in een instelling verblijven. Een grote operatie waar circa 1,6 miljard euro mee gemoeid is. Deze decentralisatie wordt met instemming begroet. De gemeente staat het dichtst bij de burger en dat is de beste garantie dat de zorg daar terechtkomt waar deze nodig is.
Aan de andere kant brengt de WMO grote risico’s doordat kostenbeheersing centraal staat. Zowel de gemeentelijke financiële huishouding dreigt te ontploffen als wel komt het voorzieningenniveau van honderdduizenden burgers onder zware druk te staan. De WMO kent een grote beleidsvrijheid voor gemeenten om hun zorgplicht in te vullen. Naar onze mening is echter het landelijk vaststellen van een maatschappelijk gedragen en verantwoord basispakket met adequate financiering noodzakelijk om te voorkomen dat de WMO de geschiedenis in zal gaan als de Wet Maatschappelijke Onthouding.
In 1994 werd de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) met forse bezuinigingen gedecentraliseerd naar de gemeenten. De WVG werd neergelegd in een raamwet. Dit leidde tot drie belangrijke effecten: meer bureaucratie en ingewikkelde regelingen, groeiende verschillen tussen de gemeenten en een verlaging van het voorzieningenniveau. Bij de WMO is een zelfde ontwikkeling te verwachten. Cijfers van het College voor Zorgverzekeringen wijzen hierop. In oktober voorspelde het CvZ een vrije val van de persoonsgebonden budgetten onder de WMO: van de 55.000 personen zullen minder dan 20.000 hun persoonsgebonden budget behouden. Na 7 maart zal de SP Wijk bij Duurstede de gemeente nadrukkelijk op de vingers kijken zodat mensen die in Wijk bij Duurstede voorzieningen nodig hebben deze in voldoende mate en ook met voldoende kwaliteit krijgen.
Als u de SP in Wijk bij Duurstede voldoende steunt zullen wij er alles aan doen om de eerste lijnsgezondheidszorg in Wijk bij Duurstede gezond te houden.
- Zie ook:
- Zorg en Werken