h

9. Goede zorg voor iedereen binnen bereik

15 februari 2010

9. Goede zorg voor iedereen binnen bereik

Een goede gezondheidszorg en goede medische voorzieningen zijn letterlijk en figuurlijk van levensbelang. De kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg staan echter ernstig onder druk. De gemeente dient zich meer en meer bezig te houden met de gezondheid van Wijkse bevolking. De gezondheid hangt ook samen met economische en leefomstandigheden: dat betekent dat armoede, achterstand en een ongezonde leefomgeving concreet bestreden moeten worden.

Dat een ongezonde leefstijl op termijn vaak chronische aandoeningen veroorzaakt is bekend. De zorg voor chronische aandoeningen komt steeds meer bij de lokale overheid te liggen. Een groot probleem is dat veel jongeren er een ongezondere leefstijl op na houden en dat bijvoorbeeld overgewicht veelvuldig voorkomt. Ook is er nog steeds een toename van roken, drinken en druggebruik op zeer jonge leeftijd. In samenspraak met de verschillende zorgorganisaties dient op dit vlak dan ook de nodige actie te worden ondernomen. Een stevige aanpak vereist ook het tegengaan van (kinder)mishandeling en huiselijk geweld.

Jan Oechies

“De administratieve rompslomp in de zorg is samen met de marktwerking de oorzaak van demotivatie onder zorgverleners. Huisartsenposten zijn in het leven geroepen om de werkdruk van de individuele huisartsen te verlichten. Maar het is ook een verkapte bezuinigingsoperatie. Het is gewoon te gek voor worden dat ik met mijn hond in het weekend terecht kan bij de dierenarts, maar dat ik met mijn zieke vrouw s' avonds in de auto naar Houten moet,” aldus Jan Oechies, fysiotherapeut en SP-bestuurslid.

Het huidige college heeft de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zeer cliëntgericht aangepakt. De uitvoering van de Wmo in onze gemeente is een voorbeeld voor vele andere gemeenten in ons land. Er wordt dan ook gesproken over het ‘Wijkse model’.

Door de invoering van de marktwerking in de zorg zien wij dat instellingen steeds meer met elkaar gaan concurreren in plaats van samenwerken. De SP is tegen deze ontwikkeling. De zorg is geen markt die producten levert en waar het recht van de sterkste geldt. De gemeente moet concurrentie in de zorg daarom zoveel mogelijk weren en de instellingen aansporen tot samenwerking. Wij zullen als SP aanspreekpunt blijven voor cliënten en medewerkers van de thuiszorg.

Blijvend aandacht is er ook nodig voor het gehandicaptenbeleid. Dit geldt voor mensen met zowel een lichamelijke als psychosociale beperking. Wij zullen meer woon- en zorgvoorzieningen dienen te realiseren voor deze doelgroep. Belangrijk blijven eveneens de vervoersmogelijkheden en het deelnemen aan het maatschappelijk verkeer in zijn algemeenheid van deze doelgroep.

Het signaleringsnetwerk binnen onze gemeente is een zeer gewaardeerde schakel geworden bij de zorg aan huishoudens en gezinnen met meerdere problemen. Wij willen in de komende jaren dat deze activiteiten nog meer bekendheid krijgen binnen de Wijkse samenleving en dat er middelen komen om het signaleringswerk uit te breiden.

Goede spreiding van eerstelijns zorgvoorzieningen als huisarts en maatschappelijk werk zijn erg belangrijk. De SP wil dat er meer zorgservicepunten komen zoals deze nu in Cothen wordt gerealiseerd. Wij willen ons de komende vier jaren sterk maken voor de vestiging van ZOED’s (zorg onder één dak) op verschillende plaatsten in onze gemeente.

Alhoewel de stuurgroep, die de haalbaarheid van een huisartsenpost in Doorn heeft onderzocht, tot de conclusie is gekomen dat een huisartsenpost in Doorn niet haalbaar s, legt de SP zich daar niet bij neer. Het kan naar de mening van de SP niet zo zijn dat er partijen zijn die het instellingsbelang belangrijker vinden dan de kwaliteit van huisartsenzorg buiten kantooruren. Wij weten dat er huisartsen in de regio zijn die wel degelijk voor een huisartsenpost in Doorn zijn. Kortom, voor de komende vier jaar gaat de SP er vanuit dat er een huisartsenpost in Doorn komt.

Avondopenstelling van huisartsenpraktijken binnen de lokale huisartsengroep vormt daarbij wellicht een goede aanvulling.

De SP steunt het initiatief om in 2011 een hospice in Wijk bij Duurstede te openen. De zorg gedurende de laatste fase van het leven voor een familielid trekt een zware wissel op mantelzorgers. Een hospice biedt daarbij de benodigde steun.

Volgens de Stichting die zich inzet voor de invoering van AED’s in de gemeente is Wijk bij Duurstede begin 2010 een ‘hartveilige’ stad. De stichting heeft het voor elkaar gekregen dat er een heel breed maatschappelijk draagvlak is voor deze organisatie. Er zijn zo’n 135 vrijwilligers, 30 AED’s hangen of zijn aanwezig in bedrijven en bij instellingen en er komen straks overal kasten te hangen waar de vrijwilligers van de stichting een AED op kunnen halen met hun ‘AED-pas’. Deze actie vraagt om continuïteit. De SP steunt dit geweldige burgerinitiatief en wil dat de gemeente hierbij een bijdrage levert voor bijvoorbeeld de scholing van de vrijwilligers.

U bent hier