h

6. Financiën: Sober en doelmatig en vooral investeren in woningbouw

15 februari 2010

6. Financiën: Sober en doelmatig en vooral investeren in woningbouw

Wat betreft de uitgaven van de gemeente geldt dat deze sober en doelmatig moeten zijn. De komende jaren zal de gemeente vanwege de economische crisis iedere euro drie keer om moeten draaien voordat deze wordt besteed. Eventueel nieuw beleid zal dus telkens moeten worden afgezet tegen bestaand beleid en bestaande uitgaven. Ook zal een beroep moeten worden gedaan op lokale organisaties en instellingen om waar mogelijk te besparen en zo de gemeentelijke uitgaven te beperken.

Voor verreweg het grootste deel van de inkomsten is de gemeente afhankelijk van het rijk. Op deze algemene uitkering van het gemeentefonds wordt de komende jaren fors bezuinigd. Daarnaast ontvangt de gemeente belastinginkomsten van haar burgers. De tarieven kan de gemeente binnen bepaalde grenzen zelf vaststellen. De belangrijkste belasting is de onroerend zaakbelasting (ozb). Deze belasting is gerelateerd aan de waarde van de woning of het bedrijf.

Het beleid zoals in de afgelopen jaren ingezet waarbij de tarieven de werkelijk gemaakte kosten dekken wordt voortgezet.

Hans Pouw

“De economische crisis biedt ook kansen. Bijvoorbeeld door te investeren in duurzaamheid. Wij zouden graag zien dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden om windmolens te plaatsen langs het Amsterdam-Rijnkanaal.We moeten ook meer gebruik maken van de kennis die er is bij onze inwoners. En we moeten voortvarend verder met het bouwen van woningen, vooral betaalbare woningen die bestemd zijn voor de inwoners van Wijk bij Duurstede en de kernen Cothen en Langbroek,” aldus SP-afdelingsvoorzitter Hans Pouw.

Wat betreft de totale woonlastendruk vindt de SP het een prima uitgangspunt dat deze zo rond het provinciaal gemiddelde liggen. Met de komst van het linkse college in 2006 waren de tegenstanders van dit college erg angstig voor het buitenproportioneel stijgen van de ozb. Dit is onzin gebleken. De SP wil in de komende periode ook weer terughoudend zijn in het verhogen van de ozb. Wel gaan wij er van uit dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moet dragen. Bij tarieven en eigen bijdragen (bijvoorbeeld bij de Wet maatschappelijke ondersteuning) blijft dit een belangrijk uitgangspunt.

De beste oplossing om uit de crisis te komen is het op gang helpen van de economie. De gemeente kan daaraan vooral een bijdrage leveren door een impuls te geven aan de woningbouw en de bouwsector in het algemeen. Er is namelijk nog steeds een grote behoefte aan nieuwe woningen en de wachtlijsten voor huurwoningen zijn erg lang. Meer bouwen betekent ook meer inkomsten aan leges, onroerend zaakbelasting en een hogere bijdrage uit het gemeentefonds.

U bent hier