h

5. Meer democratie en minder bureaucratie

15 februari 2010

5. Meer democratie en minder bureaucratie

‘Het volk regeert’. Dat is de letterlijke vertaling van democratie. Maar dat gaat niet vanzelf. Mensen moeten goed geïnformeerd zijn. Mensen moeten ook de gelegenheid krijgen om mee te kunnen denken en beslissen. En mensen moeten ook zien dat het werkt. De gemeente moet zich daarom blijven inspannen om de afstand tussen de politiek en burgers verkleinen. Door vaker letterlijk op de mensen af te stappen.

Om de inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek de gelegenheid te geven zich op de hoogte te stellen van wat er binnen de gemeente speelt en hoe men daar invloed op kan uitoefenen zijn heldere besluitvormingsprocedures noodzakelijk. Ook de gemeentelijke site moet meer actuele informatie bieden over belangrijke kwesties die aan de orde zijn.

Jeroen Brouwer

Jeroen Brouwer, fractievoorzitter voor de SP in de Wijkse gemeenteraad: “We geven jaarlijks ruim een miljoen euro uit aan kosten voor het inhuren van personeel. Vaak dure adviesbureau’s. Soms heb je specialistische kennis nodig. Maar vaak kun je voor klussen beter iemand in dienst nemen. Of de kosten delen met een andere gemeente. Soms is die kennis echter gewoon aanwezig in onze samenleving. Daarom zeggen wij: minder geld uitgeven aan dure bureau’s en meer gebruik maken van onze eigen organisaties en het lokale bedrijfsleven.”

Goed voorbeeld doet goed volgen. De gemeente kan de democratisering van de Wijkse instellingen stimuleren. Dat geldt bijvoorbeeld voor besturen van instellingen als de welzijnsinstelling Binding, de woningbouwstichting Cothen en Woningstichting Volksbelang, maar ook sportverenigingen, schoolbesturen en dergelijke. Zorg dat bij belangrijke besluiten leden, huurders en belanghebbenden er daadwerkelijk bij worden betrokken!

Het gemeentelijk apparaat is er voor de inwoners, bedrijven en organisaties. Goede dienstverlening hoort daarom voorop te staan. Brieven en dergelijk moeten op correcte wijze en op tijd beantwoord worden. Het taalgebruik moet eenvoudig leesbaar en begrijpelijk zijn. Efficiënt werken staat voorop en bureaucratie dient voorkomen te worden. Er moeten ook minder regels komen. De regels dienen voor iedereen begrijpelijk te zijn en op een consequente wijze toegepast te worden.

De gemeentelijke formatie dient aan de andere kant berekend te zijn op de uit te voeren taken. De gemeente dient meer te investeren in de kwaliteit van het eigen personeel. Het inhuren van extern personeel (adviesbureau’s) kan beperkt worden.

De gemeente kan op meerdere terreinen samenwerken met andere gemeenten, bijvoorbeeld bij het vernieuwen en opstellen van bestemmingsplannen, aanbestedingen, het verkrijgen van subsidies en dergelijke.

U bent hier