h

4. Samen leven en samen delen

15 februari 2010

4. Samen leven en samen delen

De gemeente Wijk bij Duurstede biedt onderdak aan bewoners van verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden. Te lang is het belang van integratie miskend. Voor echte integratie is respect van belang. Respect voor elkaar en respect voor de samenleving. De basis daarbij is het onderschrijven van de regels van onze samenleving en de bereidheid om waarden als vrijheid van meningsuiting, de principiële gelijkheid van mannen en vrouwen, van homosexuelen en van andersdenkenden te respecteren.

De gemeente biedt mensen die van elders komen cursussen aan om de taal te leren en in te burgeren. De gemeente steunt eveneens activiteiten die de integratie van andere culturen bevorderen. Onder andere door niet alleen oog te hebben voor de specifieke eigenschappen en problemen, maar tevens aandacht te hebben voor de positieve bijdrage die andere culturen kunnen leveren aan de gemeenschap.

Henriette Sanders

Henriëtte Sanders, SP-raadslid: “Kleurrijk Wijk is een voorbeeld voor veel andere gemeenten. De vrijwilligers, die er ieder jaar in slagen om daar een waar feest van te maken, verdienen onze steun. Maar ook activiteiten op scholen of van andere organisaties moeten op enthousiasme vanuit de politiek kunnen rekenen. Hetzelfde geldt voor sociaal culturele activiteiten en kunstmanifestaties waarbij mensen van andere culturen zijn betrokken. Het gaat om elkaar ontmoeten en de bereidheid om van elkaar te leren. Een samenleving werkt alleen als men werkelijk wil samenleven.”

De wereld wordt steeds kleiner. Al jaren steunt de SP arbeidersbewegingen in het buitenland en strijdt zij tegen armoede, apartheid, racisme en uitbuiting. Het gaat dan niet om mooie woorden alleen, maar om daadwerkelijke steun. Vluchtelingen die door geweld en onderdrukking huis en haard hebben moeten verlaten, verdienen onze solidariteit!

De gemeente Wijk bij Duurstede en de beide woningstichtingen dienen hun taak op het gebied van opvang en integratie van vluchtelingen naar behoren uit te voeren.

Steun aan initiatieven en instellingen die zich inzetten voor de Derde Wereld blijft noodzakelijk. De gemeente dient het gebruik van ‘eerlijke’ producten uit de Derde Wereld te stimuleren. Zij kan daarin een voorbeeldfunctie hebben door deze producten ook zelf te gebruiken.

U bent hier