h

3. Aan de slag met werkgelegenheid en een lokaal loket van de RSD

15 februari 2010

3. Aan de slag met werkgelegenheid en een lokaal loket van de RSD

Veel mensen ondervinden de gevolgen van de crisis aan den lijve: geen baan, toenemende onzekerheid, faillissementen in het ‘klein- en middenbedrijf’ en de bouwwereld. Anderen kunnen met moeite het hoofd boven water houden. Weer anderen
hebben een lichamelijke of psychische beperking en ondanks dat men dan graag wil werken blijkt nergens een werkplek te vinden.

Arbeid is in de samenleving essentieel. In de visie van de SP betekent dit meer aandacht geven aan werkgelegenheid, ruimte voor het starten van een onderneming en meer arbeid mogelijk maken voor arbeidsgehandicapten of mensen met een beperking. Het aantal beschikbare banen via de WSW moet daarom worden uitgebreid. In die zin juichen wij initiatieven zoals van Abrona bij de Wijkse molen en Reinaerde bij het voormalige Rondeel (een kunstatelier) toe.

De gemeente heeft tot taak bedrijvigheid te stimuleren en de lokale werkgelegenheid waar mogelijk in stand te houden. Juist in deze tijd van de economische crisis. Er dient in Wijk bij Duurstede voldoende grond beschikbaar te blijven voor de vestiging van nieuwe en bestaande bedrijven. Het gaat daarbij vooral om het lokale bedrijfsleven of bedrijven die een welkome aanvulling vanwege positieve effecten op de lokale werkgelegenheid.



Pieter v.d. Molen, actief SP-er: “Als lid van de lokale cliëntenraad van de RSD en medewerker van de hulpdienst van de SP weet ik hoe belangrijk een goed werkende Sociale Dienst is. Voor het minimabeleid geldt dat zoveel mogelijk mensen die daar recht op hebben ook daadwerkelijk bereikt worden.”

Het bestaande industrieterrein Broekweg is opgeknapt. Nu dient Langshaven te worden afgemaakt en daarmee aantrekkelijk te zijn als verblijfs- en vestigingsgebied. Tegelijkertijd is het goed om een actief grondbeleid te voeren om de komende jaren het industriegebied te verruimen. Om het industrieterrein goed bereikbaar te maken met het openbaar vervoer zijn goede stallingsmogelijkheden voor fietsen en één of meerdere bushaltes noodzaak.

Nader onderzoek moet duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn voor een industrieterrein van beperkte omvang tussen Cothen en Langbroek (bij de huidige koelhuislocatie langs de provinciale weg).

Wijk bij Duurstede als winkelstad dient haar inwoners voldoende te blijven bieden. Het centrum moet aantrekkelijk blijven als verblijfsgebied en ook wat betreft het keuzeaanbod aan winkels. In de horeca en detailhandel blijven hierdoor banen behouden. Ook is het van belang om te blijven investeren in recreatie en toerisme. De tweede fase van het opknappen van de stadshaven dient op korte termijn aan te vangen.

Er dient blijvende aandacht te zijn voor mensen die het niet lukt op eigen kracht aan het arbeidsproces deel te nemen. Dat kan het beste gebeuren door concrete actieplannen te maken met het lokale bedrijfsleven en het werkgeversservicepunt. Het is wenselijk dat er afspraken worden gemaakt met Wijkse werkgevers over meer mogelijkheden om stage te lopen of werkervaring op te doen.

Ook zou de gemeente meer ondersteuning kunnen geven aan iemand die een eigen bedrijf wil starten. Het is voor startende ondernemers in de binnenstad van onze gemeente nauwelijks mogelijk om een geschikte en betaalbare bedrijfs-/winkelruimte te vinden. Het met de bedrijvenkring opgestelde economische actieplan om de effecten van de economische crisis zoveel mogelijk tegen te gaan dient voortvarend ter hand te worden genomen.

Het verbeteren van de kwaliteit en de bereikbaarheid van de Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist verdient ook de komende jaren de nodige aandacht. Het lokaal loket voor inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek voorziet in een enorme behoefte en dient te worden voortgezet.

De koppeling aan de diensten van de Stichting Binding en met name het signaleringsnetwerk voldoet goed. Deze samenwerking en de samenwerking met andere maatschappelijke en hulpverlenende organisaties moet worden uitgebreid.

Het onlangs nog uitgebreide minimabeleid dient blijvend onder de aandacht te worden gebracht. Er raken nog steeds mensen in de problemen en er wordt nog te vaak een beroep gedaan op charitatieve organisaties. De bereikbaarheid van de schuldsanering moet worden vergroot.

U bent hier